Wat zeggen nagels over je gezondheid?

Nagels kunnen veel zeggen over onze gezondheid, dus het is zeker de moeite waard om ze eens nader te bekijken. Gewone veranderingen in vorm of kleur zijn het eerste waarschuwingssignaal voor ons lichaam. Deze kunnen bijvoorbeeld wijzen op vitamine tekort of een andere aandoening. Maar hoe kun je de signalen van je lichaam herkennen en wat kunnen ze betekenen?

Hoe zien gezonde nagels eruit?

Gezonde nagels zijn vlak, hebben ze een goede hechting aan het nagelbed en hebben een heldere kleur. De transparante lichtroze kleur moet hard zijn en zijn bestand tegen kleine verwondingen. Nagels mogen geen verkleuring vertonen, noch op het oppervlak van de nagel, noch eronder. Ze hebben net als je haar beschermende functies, dus als je veranderingen opmerkt, kan dit betekenen dat er onregelmatigheden in je lichaam zijn of dat je met een of andere aandoening worstelt. Vergeet niet om contact op te nemen met je huisarts of dermatoloog over eventuele verontrustende veranderingen.

Enkele voorbeelden van signalen dat er iets niet goed (kan) zijn.

Nagels sturen ons, net als andere delen van ons lichaam, soms waarschuwingsberichten over veranderingen die plaatsvinden in het lichaam. Ze kunnen zich manifesteren door bijvoorbeeld een verandering in vorm, kleur of het verschijnen van vlekverkleuringen.

  • Verandering in de kleur van je nagels is bijvoorbeeld porselein witte vlekken kunnen het gevolg zijn van micro-verwondingen, of een tekort aan bepaalde vitamines, zoals zink, of kan duiden op een leverziekte. Op zijn beurt is verkleuring van de nagelplaat met een melkachtige, gele, groenachtige of bruine kleur een signaal van een schimmelinfectie.
  • Nagels kunnen niet alleen van kleur veranderen, maar ook van vorm als gevolg van verwondingen, voedingstekorten of ziekten van inwendige organen. Bijvoorbeeld een holle nagelplaat kan duiden op een te laag ijzergehalte in het bloed, terwijl een golvend oppervlak kan duiden op hart- en vaatziekten of een longaandoening.
  • Een ander voorbeeld van verandering is het ontstaan ​​van groeven in de nagelplaat, dat kan betekenen dat je te vaak met je handen in het water zit of veelvuldig gebruik van chemicaliën, zoals nagellakremovers. Groeven kunnen ook wijzen op een slechte bloedsomloop, hormonale stoornissen of een tekort aan sommige vitamines.
  • Het splijten van je nagelplaat kan weer veroorzaakt worden door het gebruik van een verkeerde vijl of een gebrek aan vitaminen en mineralen in het lichaam. Hoewel broze nagels vaak in verband worden gebracht met een tekort aan bepaalde voedingsstoffen, worden ze vaak veroorzaakt door overmatig gebruik van slechte kwaliteit nagellak of nagellakremovers. De meest voorkomende symptomen van broze nagels zijn scheuren en afbrokkelen van de vrije rand.

Rating: 5 sterren
1 stem

Gerelateerde producten

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.